battericentrum.se

Batteriskåp ger en säker batteriförvaring

Hem > Batteriskåp ger en säker batteriförvaring

Batteriskåp ger en säker batteriförvaring

Batterier är oumbärliga för många företag idag, men de kan också utgöra en stor säkerhetsrisk om de inte förvaras och laddas korrekt. För att minska risken för eldsvådor som sprider sig och andra olyckor är det viktigt att använda ett specifikt framtaget batteriskåp för förvaring och laddning. I den här guiden kommer vi att titta närmare på vad du bör tänka på när du väljer ett batteriskåp och hur det kan hjälpa dig att minimera riskerna.

Bild från Jiwa.se

Vad är ett batteriskåp?

Ett batteriskåp är en förvaringsplats för batterier som är utformat för att minimera risken för brand och andra olyckor. Vill du få en uppfattning om hur de ser ut kan du kolla in Jiwas utbud av batteriskåp. De har brandtestade skåp med med larm- och släcksystem. Skåpen är vanligtvis tillverkade av stål och är utrustade med ventilationssystem för att hantera eventuella gaser som kan uppstå när batterier laddas. De flesta skåp har säkerhetsfunktioner som brandlarm och sprinklersystem för att förhindra skador om en olycka skulle inträffa.

Varför behövs batteriskåp?

Om ditt företag använder batterier i verksamheten är det viktigt att ha en säker förvaring och laddning av batterierna. Batterier är kraftfulla energikällor som kan orsaka allvarliga skador om de inte hanteras på rätt sätt. Dessutom är batterier brandfarliga och kan orsaka en farlig brand om de förvaras felaktigt. Ett batteriskåp är i många fall en nödvändig investering.

Att tänka på innan köp

När du ska välja ett batteriskåp finns det flera faktorer att tänka över. Var noga med att kolla om batteriskåpet brandtestat. Se om skåpet uppfyller kriterierna för SP metod 2369 (läs om vad det innebär hos RISE) eller de europeiska standarderna EN 14470-1 och EN 1363-1.

Det är bra om skåpet har en hög säkerhetsnivå, exempelvis ur stöldsynpunkt. Det bör också vara tillverkat av brandsäkra material och ha en genomtänkt låsanordning.

Det är viktigt att välja ett batteriskåp som passar dina behov när det gäller förvaring och laddning av batterier. Ett bra första-steg är att skriva ned en lista på vilka batterier du ska förvara och hur många som behöver laddas samtidigt. Det underlättar om en expert ska kolla över ert behov någon gång under köpprocessen.

Laddning av batterier

När det gäller laddning av batterier är det viktigt att välja rätt laddare och följa tillverkarens instruktioner. Batterier ska inte laddas över sin kapacitet eller för länge, då det kan orsaka överhettning och andra problem. Ett batteriskåp kan ha inbyggda laddningsstationer för att säkerställa korrekt laddning. Se till att skåpet har tillräckligt med utrymme och ventilation för att hantera laddningen. Läs mer om vad som är bra att tänka på i en informativ artikel om laddning av batterier.

Vill du läsa mer om batteriladdning och dess risker kan du göra det hos MSB.

Sammanfattning av artikeln

Ett batteriskåp är en nödvändig investering för att säkerställa en säker förvaring och laddning av batterier för ditt företag. Se till att välja ett skåp som är brandtestat och är tillverkat av brandsäkra material. Tänk över dina behov när det gäller förvaring och laddning av batterier och se till att följa batteritillverkarens instruktioner.